Crna Gora je objavila broj primljenih zahtjeva za ekonomsko državljanstvo

Crna Gora je objavila broj primljenih zahtjeva za ekonomsko državljanstvo

U periodu trajanja programa Državljanstvo za ulaganje, crnogorske vlasti primile su 86 zahtjeva za „zlatni pasoš“.

Crnogorski budžet je do sada iz programa dobio skoro sedam miliona eura, dok su investitori u istom periodu dobili devet miliona eura.

Program državljanstva putem ulaganja

Podsjetimo, Zakon o programu za izdavanje crnogorskog državljanstva objavljen je u novembru 2018. Prvi zahtjevi za dobijanje crnogorskih pasoša za ulaganje počeli su da se primaju od januara 2019. godine.

Trajanje programa je tri godine. Zainteresovani kandidati moraju doprinijeti iz 250 hiljada eura na neki od projekata na sjeveru zemlje ili iz 450 hiljada eura - na primorju ili u glavnom gradu zemlje - Podgorici. Potpuna lista projekata za državljanstvo.

Na listi prioritetnih sektora su infrastruktura, turizam, poljoprivreda i prerađivačka industrija. Programska kvota je 2 ljudi.

Osnovna prednost dobijanja crnogorskog državljanstva jepriliku da postanete državljanin EU 2025.

Startnina po prijavi - 100 hiljada eura. Važno je shvatiti da se ovaj novac kandidatu ne vraća, bez obzira na odluku - pozitivnu ili negativnu. Kupovina nekretnine u Crnoj Gori ne daje mogućnost dobijanja državljanstva.

Kako dobiti boravišnu dozvolu u Crnoj Gori
Potpuna lista zahtjeva i dokumenata za podnošenje

Kako dobiti ekonomsko državljanstvo Crne Gore

Podnošenje dokumenata za državljanstvo može se obaviti na daljinu, podnosioci zahtjeva moraju jednom doći u zemlju. Istovremeno, investitori i članovi njihovih porodica neće morati da se odriču svog prvobitnog državljanstva u korist crnogorskog, biće moguće zadržati i jedno i drugo.

Za više informacija o načinu dobijanja crnogorskog državljanstva, koje uplate su potrebne, kao i proceduri za dobijanje državljanstva, pročitajte u našem članku.

Uporedite objekte

Uporedi