Program ekonomskog državljanstva Crne Gore neće biti produžen

Program ekonomskog državljanstva neće biti obnovljen. PassportMontenegro. Pasos Crna Gora

Program ekonomskog građanstva "Građanstvo kroz ulaganje" Crna Gora važiće do kraja 2021. godine i neće ostati na snazi. Imenovani premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić rekao je da planira da promijeni vektor ekonomskog razvoja zemlje.

„Želimo da postojeći program ekonomskog državljanstva promijenimo u program državljanstva za visokokvalifikovane radnike“, kaže Krvokapić.

Govoreći o ekonomskom razvoju, Krivokapić je rekao da će pažljivo popisati deficitarna radna mjesta, a zatim započeti prekvalifikaciju kadrova u skladu sa stvarnim potrebama i prognozama razvoja tržišta rada.

Za manje od dvije godine, dodala je prethodna vlada Duška Markovića 14 projekata na listu razvojnih projekata koji su kandidati za ekonomsko državljanstvo.

Podsjetimo, Zakon o programu za izdavanje crnogorskog državljanstva objavljen je u novembru 2018. Program je predviđen za 3 godine, a broj prijava je ograničen kvotama - 2 kvota.

Stručnjaci smatraju da je Krivokapić pod uticajem događaja na Malti i Kipru zbog odluke Evropske komisije. Evropska komisija najavila je pokretanje postupka protiv ovih država po šemi "zlatnih pasoša". Kipar je obustavio projekat, a Malta je odgovorila da će njen program uskoro biti ukinut i zamijenjen novim pravilima boravka.

Uporedite objekte

Uporedi