Nove restriktivne mjere u Crnoj Gori

Nove-karantinske-mjere-u-Crnoj Gori

Nacionalno koordinaciono tijelo (NCO) za zarazne bolesti odlučilo je da uvede nove restriktivne mjere u svakoj općini, ovisno o epidemijskoj situaciji. Nove mjere stupaju na snagu u ponedjeljak (28.09.).

Osnova će uključivati ​​broj slučajeva na 100 ljudi. Trenutne brojke po opštinama:

Broj slučajeva Covid-a 19 u Crnoj Gori
Nove restriktivne mjere u Crnoj Gori 2

Restriktivne mjere u zavisnosti od broja slučajeva u posljednjih 14 dana:

Ispod 400:
Bez promjena. Međutim, nastavit će se striktno pridržavanje protokola i stroga kontrola provođenja postojećih epidemioloških mjera.

Između 400 i 799:
22:00 je vrijeme zatvaranja objekata. Za jednim stolom (u zatvorenom i na terasi) mogu sjediti najviše dvije osobe. Stolice moraju biti udaljene najmanje jedan metar.

Između 800. i 1. godine:
Zabrana rada restorana i kafića, uključujući objekte u hotelu. Samo članovi iste porodice mogu ući u stan.

Iznad 1:
Ljudima će biti zabranjeno da napuštaju svoje smještajne jedinice od 22:00 do 5:00 (uz neke izuzetke). Građani koji se brinu o osobama u invalidskim kolicima, kao i osobe koje zbog bolesti ne mogu samostalno da se bave svakodnevnim aktivnostima (potvrđeno potvrdom), i kućnim ljubimcima dozvoljeno je boravak napolju najviše 60 minuta dnevno.

Istovremeno, ostaje zabrana rada restorana i kafića, uključujući objekte u hotelu. Samo članovi iste porodice mogu ući u stan.

Odluka o popuštanju ograničenja donosi se automatski svakih 14 dana, ovisno o vrijednostima indikatora za bolesne.

Prema aktuelnim podacima, od ponedjeljka najteže restrikcije bit će na snazi ​​u Nikšiću, Beranu i Andrijevici.

Početak školske godine

Analizirajući epidemijsku situaciju i uslove na početku školske godine, NPO je zadužio Ministarstvo prosvjete da do ponedjeljka razmotri i odredi sve relevantne parametre i obavijesti javnost o svim aspektima početka školske godine.

U cilju suzbijanja širenja virusa među školarcima i studentima, NVO je odlučila da promijeni proceduru nošenja maski. To znači da će djeca starija od 5 godina također morati nositi masku za lice.

NPO je također predložio Ministarstvu zdravlja da donese odluku o naknadama za medicinsko osoblje koje radi sa pacijentima oboljelim od COVID-19.

Uporedite objekte

Uporedi