U Crnoj Gori će se otvoriti tri nove škole za dvojezičnu djecu

Tri nove škole za dvojezičnu djecu otvaraju se u oktobru

U školskoj 2020-2021. godini u osnovnim školama otvaraju se još tri škole za dvojezičnu djecu. Kao rezultat toga, ukupan broj odjeljenja u kojima će se nastava izvoditi na dva jezika dostići će 15.

Projekat dvojezične učionice započeo je prije tri godine u školi Mirka Srzentića u Petrovcu, školi Olge Golović u Petrovcu, školi Luke Simonovića u Nikšiću i školi Maksima Gorkog u Podgorici.

Zavod za školstvo je posjetio ove škole, analizirao nastavu, a razgovarao i sa upravom škole i nastavnicima. Komisija je visoko cijenila kvalitet obuke i pozitivan uticaj na djecu. Od tada je projekat uspješno implementiran u još četiri škole.

Ove godine dvojezičnu nastavu nudile su Osnovne škole Sutjeska iz Podgorice, Škola Radomir Mitrović iz Berana i Stefan Mitrov Ljubiša iz Budve. Odeljenja će se formirati u zavisnosti od interesovanja dece i roditelja.

„Glavni ciljevi ovakvog pristupa su formiranje pozitivnog stava prema učenju, jačanje samopouzdanja prilikom govorenja stranog jezika. Cilj je i da se skrene pažnja djeci da je engleski jezik sredstvo komunikacije, a ne samo školski predmet“, objasnila je Maida Mulić, savjetnica u Ministarstvu prosvjete Crne Gore.

Da bi nastavnici mogli predavati, moraju biti certificirani od strane CLIL-a. Nastavnici su se prijavili za učešće na tenderu za školsku 2020-2021. godinu, prošli su obuku i sada su spremni za susret sa prvacima.

CLIL kurs je osnovni kurs za nastavu na engleskom jeziku. Materijali ovog kursa primenjuju se i na Univerzitetu Kembridž. Kurs se sastoji od 20 modula. Svaki modul predstavlja praktične strategije za nastavu drugih predmeta na engleskom jeziku i predviđen je za 2,5 sata intenzivnog rada.

Uporedite objekte

Uporedi