Crna Gora otvara granice za 26 zemalja

Crna Gora otvara granice za 26 zemalja

Nacionalno koordinaciono tijelo (NCO) odlučilo je da građanima iz 26 zemalja omogući ulazak u Crnu Goru od 1. juna bez karantina i samoizolacije.

Zemlje su odabrane prema sljedećem kriteriju - manje od 25 aktivnih slučajeva COVID-19 na 100 stanovnika. Time će Crna Gora otvoriti svoje granice za turiste iz Slovenije, Islanda, Hrvatske, Slovačke, Švicarske, Albanije, Austrije, Norveške, Monaka, Kosova, Njemačke, Grčke, Mađarske, Danske, Litvanije, Letonije, Azerbejdžana, Luksemburga, Bosne i Hercegovine, Bugarska, Izrael, Sjeverna Makedonija, Irska, Češka, Finska i Estonija. Nažalost, Rusija, Bjelorusija i Ukrajina nisu bile uključene na ovu listu.

Istovremeno je dozvoljen vazdušni i pomorski saobraćaj, i prethodni mera opšteg vazduhoplovstva ostaje na snazi. Kretanje robe za potrebe Crne Gore, kao i tranzit robe, ostaju nesmetani.

“Naši državljani i stranci sa stalnim ili privremenim boravkom u našoj zemlji koji u Crnu Goru ulaze iz zemalja u kojima je potvrđena stopa aktivnih slučajeva korona virusa iznad 25 na 100 stanovnika, određuju se na samoizolaciju ili karantin u trajanju od 000 dana. Za osobe čiji je PCR test na SARS-CoV-14 dao negativan rezultat testa na novi korona virus, mjera samoizolacije i karantene se ukida nakon 2 dana”, saopšteno je iz NPO.

Dozvoljeni su društveni događaji, uključujući vjenčanja, sahrane, sportske događaje. Međutim, ovim događajima (na otvorenom ili u zatvorenom) može prisustvovati do 200 ljudi. Istovremeno, zadržavanje udaljenosti od najmanje dva metra jedan od drugog ostaje obavezno.

Osim toga, diskoteke, klubovi, barovi i dječje igraonice smiju raditi u skladu sa uputama Zavoda za javno zdravlje. Uskoro se otvaraju bioskopi, pozorišta i vrtići.

Takođe od 1. juna Ministarstvo unutrašnjih poslova počeće sa radom u svakoj regiji, u skladu sa utvrđenim radnim vremenom. Dozvole za stalni i privremeni boravak i rad stranaca kojima je istekao rok važiće prije 1. jula ove godine.

Pročitajte takođe

Svi privremeni objekti u obalnom pojasu moraju biti uklonjeni

Privremeni objekti u priobalnom pojasu biće srušeni za…

03. marta 2020
U roku od četiri mjeseca, svi priobalni objekti koji nisu predviđeni Programom privremenih usluga će [...]
Pročitajte više
Sabantuj je prvi put održan u Crnoj Gori

Sabantuj je prvi put održan u Crnoj Gori

15. jul 2019
Sabantuj su organizovali Rusi koji su se doselili iz Kazana - Rushan Valiev i Ildar Zakirov. Tatarski nacionalni praznik [...]
Pročitajte više
učitavanje artikala

Uporedite objekte

Uporedi