Kako se dočekuje Nova godina u Crnoj Gori

Kako se dočekuje Nova godina u Crnoj Gori

Nova godina se ovdje proslavlja sa zadovoljstvom! Ovo je odlična prilika za još jednu svečanu gozbu sa porodicom uz ukusnu hranu i piće.

Umjesto božićnog drvca, uobičajeno je da se kiti badnyak - mladi hrast. U novogodišnjoj noći, po pravilu, svi se prvo okupe za slavskom trpezom, a posle ponoći odlaze u šetnju i čestitaju komšijama i slučajnim prolaznicima. Kao i kod nas!Samo nema novogodisnjeg govora predsjednika, jer na Novu godinu ovdje uglavnom nije uobicajeno gledati TV.

Umjesto uobičajenog Djeda Mraza, djeci dolazi djed Mraz. I dolazi sam, bez svoje Snjeguljice.

A u Crnoj Gori smatraju da su jela od živine na novogodišnjoj trpezi loš predznak - sreća će „odletjeti“ iz kuće. Štaviše, 2. januar je vrijeme “pilećeg Božića”. Domaće kokoške se najbolje hrane, nazdravljaju se za zdravlje i nikada ih ne jedu.

Prve noći u Crnoj Gori uobičajeno je da se pogađa. Štaviše, ne samo mlade djevojke pogađaju prosce, već općenito svi. Sve zanima kome će nova godina doneti uspeh, a kome novu ljubav. Jedno od popularnih proricanja je na bundevi. Prvi gost koji dođe u kuću mora razbiti tikvu na pragu. Ako u njemu ima puno sjemena i rasuto je po kući, onda će čitava naredna godina porodica živjeti u izobilju.

Pučke fešte u novogodišnjoj noći održavaju se u svim većim gradovima. U Budvi - na zidinama Starog grada, au Podgorici - na Trgu Republike. Iza ponoći svi koji su večerali kod kuće izlaze na centralne gradske trgove, a neki šetaju tu od večeri. Od oko 00:30 počinju pozorišne predstave, tutnji vatromet, a svi jedni drugima čestitaju praznik.

Pročitajte takođe

Biće izgrađen obilazni put oko Budve

Biće izgrađen obilazni put oko Budve

26. novembra 2019
Obilaznica će početi da se gradi 2021. godine. Dužina autoputa biće 30 km. Cesta će postati dio brzog Jadrana [...]
Pročitajte više
Treća faza je uvedena u kompleksu Regent Pool Club Residences u Tivtu

Regent Pool Club Residences se nalazi u T…

04. avgusta 2019
U novoj fazi ima 67 stanova. Iznos investicije je 36 miliona eura.
Pročitajte više
Više članaka

Uporedite objekte

Uporedi