Biće izgrađena žičara do najljepše pećine u Crnoj Gori

Biće izgrađena žičara do najljepše pećine u Crnoj Gori

Džalovića pećina (Đalovića pećina) - najveća pećina u Crnoj Gori - nalazi se 30 km od grada Bijelog Polja. Poznato je po prekrasnim krečnjacima, mineralnim kristalima i stalaktitima (ledenicama) dužine 3 m i više.

Dužina pećine je oko 18 km. Istovremeno, istraženo je samo oko 12 km. Turisti će otvoriti manji dio, dužine nešto više od 800 m. Posjetiteljski prostor obuhvataće devet sala i deset terasa prirodnog porijekla.

Žičara će proći od sela Podvrh. Dužina mu je 1,7 km. Propusnost - 75 ljudi na sat. Dvije gondole predviđene su za po osam turista. Izgradnja žičare koštaće 3,9 miliona evra.

Ukupna investicija u turistički projekat dostići će 18 miliona eura. Uz žičaru će se graditi pristupne saobraćajnice, trafostanica i drugi infrastrukturni objekti.

Prilikom putovanja u pećinu turisti će moći posjetiti selo Pdvrh. Ovdje se nalazi manastir sa crkvom Svetog Nikole. Hram, sličan seoskoj kući, sagrađen je u 1613. veku. Poznato je po freskama oslikanim XNUMX. godine i starim jevanđeljima objavljenim u XNUMX. vijeku.

Uporedite objekte

Uporedi