Minimalna potrošačka korpa u Crnoj Gori je 641 euro

Minimalna potrošačka korpa u Crnoj Gori je 641 euro

Prema podacima Zavoda za statistiku MONSTAT-a, ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe za jul ove godine iznosila je 641,6 eura.

Od ukupne cijene minimalne potrošačke korpe, hrana i bezalkoholna pića iznosili su 270,9 eura, dok su neprehrambeni artikli i usluge iznosili 370,70 eura.

“Ukupni trošak minimalne potrošačke korpe u julu je manji za 0,2 posto u odnosu na jun. Potrošnja na hranu i bezalkoholna pića u julu je manja za 0,4 odsto u odnosu na jun, a potrošnja na neprehrambene robe i usluge za 0,1 odsto u odnosu na jun”, saopšteno je iz MONSTAT-a.

Kako se izračunava trošak minimalne potrošačke korpe?

Minimalna potrošačka korpa uključuje potrošnju prehrambenih i neprehrambenih dobara i usluga koje podržavaju život i sposobnosti članova porodice u skladu sa minimalnim preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Ministarstva za hranu Sjedinjenih Država iz 2010. godine. (USDA Food Guide 2010) za minimalni unos kalorija od 2 kcal po osobi dnevno.


Korpa za četvoročlanu porodicu su minimalni mesečni troškovi koji se odnose na hranu i bezalkoholna pića, kao i neprehrambene artikle i usluge. Minimalni izdaci za hranu i bezalkoholna pića obračunavaju se na osnovu prosječnih cijena za tekući mjesec i mjesečnih jedinica robe u kilogramima za četveročlanu porodicu. 

Uporedite objekte

Uporedi