Crna Gora je na 88. mjestu na rang listi kvaliteta puteva

Crna Gora je na 88. mjestu na rang listi kvaliteta puteva

Među ostalim zemljama Balkanskog poluostrva Srbija je, uprkos rastućoj putnoj mreži u zemlji, zauzela 100. mesto sa 3,2 boda, a najlošija balkanska zemlja po kvalitetu puteva bila je Bosna i Hercegovina, koja se nalazi na 109. mestu sa 3 bodova. Od svih balkanskih zemalja, najbolje ceste su Hrvatska, koja je na odličnom 19. mjestu na listi sa ocjenom 5,5, i Slovenija, koja je na 51. mjestu sa ocjenom 4,4.

Studije su takođe pokazale da su, generalno, putevi u Crnoj Gori postali mnogo bolji nego prethodnih godina, zahvaljujući njihovoj rekonstrukciji i proširenju propusnosti najprometnijih dionica.

Crnogorske vlasti su posljednjih godina dosta uložile u puteve koji vode ka moru, prije svega u rekonstrukciju i unapređenje magistralnih puteva Podgorica - Cetinje i Cetinje - Budva. Osim toga, proširen je ulaz u Podgoricu iz Golubovičkog okruga, a nedavno je završena izgradnja puta na izlazu iz glavnog grada Crne Gore na Cetinju.

Na sjeveru Crne Gore sanirane su problematične dionice puteva, a u toku su obimni građevinski radovi na putu od Nikšića do Vilusa. Prema planu, tokom rekonstrukcije ove trase biće proširena dionica u dužini od oko 20 kilometara.

Izvor

Uporedite objekte

Uporedi