Ostrvo Sveti Nikola je među 9 najlepših plaža u Evropi

Ostrvo Sveti Nikola je među 9 najlepših plaža u Evropi

Listu najboljih turističkih destinacija Starog svijeta sastavio je časopis Forbes. Na listi su i plaže u Engleskoj, Francuskoj, Italiji, Hrvatskoj, Grčkoj i Španiji.

Ostrvo Svetog Nikole ili Sveti Nikola nalazi se samo kilometar od Budve. Ostrvo je dobilo ime po crkvi koju su u 11. veku podigli krstaši tokom pohoda na Vizantiju. Prije XNUMX godina crkva je uništena u snažnom zemljotresu, ali je kasnije obnovljena.

Ostrvo ima i drugo ime - Škola. Najvjerovatnije dolazi od italijanske riječi za "zid".

Zanimljivo je da je ostrvo povezano s gradom malim plićakom, a za vrijeme oseke do njega je lako doći pješice. Postoji drevna legenda povezana sa ovim. Sveti Sava nije mogao da se popne na brod koji je plovio za Atos zbog jakog nevremena. Zatim je zatražio nekoliko velikih kamenova u vodu i na njima je stigao do kuhinje.

Pored hrama, Sveti Nikola ima nekoliko plaža, pristanište i restoran. Potonji je ovoj oblasti dao drugo ime, ali već popularno - Havaji.

Prije razvoja otoka, turisti na njemu bili su rezervat s ogromnim brojem reliktnih biljaka i jedinstvenih životinja. Međutim, ovo područje je trenutno zatvoreno za javnost.

Uporedite objekte

Uporedi