Kotor

Kotor je jedan od najstarijih gradova u Crnoj Gori. Nalazi se na jednom od najživopisnijih mjesta na crnogorskom primorju - u Boki Kotorskoj. Kombinira srednjovjekovnu atmosferu, impresivnu arhitekturu i istovremeno uobičajeno odmjeren život.

Ovaj lijepo očuvan grad prepoznat je kao baština čovječanstva. Uvršten je na UNESCO-ov popis svjetske prirodne i kulturne baštine.

Kao što se iz naziva vidi, upravo je Kotor bio glavni grad Boke. Takav značaj dobija u XNUMX. veku. Iako su se prvi doseljenici na ovim mjestima pojavili još u neolitu. Kasnije su ovdje živjeli Iliri, zatim su teritorije osvojili Rimljani.

Tokom svoje istorije, grad je menjao vlasnika. Kotor je pripadao Vizantijskom carstvu, Srbiji i Austrougarskoj. Ipak, najuočljiviji trag u Kotoru ostavila je Mletačka Republika. Grad je samovoljno došao pod brigu Mlečana 1420. godine.

Za vrijeme vladavine Venecije grad je krasila Prinčeva palata. Ovo je službena rezidencija venecijanskih guvernera. Kao i lijepe vile plemenitih građana. Na primjer, Bisantijeva vila, Beskuchova vila, Butchova vila, Pimova vila. Šetajući drevnim ulicama grada Kotora, neće biti teško prepoznati svaku od njih. Za to su na vilama postavljeni posebni znakovi.

Između ostalog, Kotor je nekada bio jedna od najprometnijih luka u Evropi. Danas se u njegovoj slikovitoj luci vezuju jahte i ogromni brodovi za krstarenje.

Bokokotorski zaliv i blaga klima godišnje privlače hiljade turista iz cijelog svijeta. Obično interesovanje putnika u Crnoj Gori su plaže po kojima je poznata jadranska obala. Ali u gradu Kotoru nema uređenih plaža kao takvih. Osim nekoliko urbanih. Istovremeno, restorani, kafići i barovi se nalaze ovdje na svakom koraku. Tako da možete odabrati mjesto po svom ukusu.

18 - Ponude
Sortiraj po:

Uporedite objekte

Uporedi