Djenovici

Đenovići su miran i miran grad u Crnoj Gori. Ovo je idealno mjesto za one koji žele da se opuste bez ometanja gužve.

Dženoviči se nalazi na obali Bokokotorskog zaliva. 7 km od odmarališta Herceg Novi. Nalazi se u blizini malih sela Baošiči i Kumbor.

U Đenovićima je otvorena crkva Svetog Stefana. Sadrži bogatu kolekciju ikona. Rade ih poznati umjetnici George i Peter Rafailovichi. Zbirka je od velike kulturno-istorijske vrijednosti za Crnu Goru. Sam hram je sagrađen u XNUMX. veku.

Ruševine crkve Svetog Ilije nalaze se u gradu Komu, u predgrađu Dženoviči. Naučnici kažu da je hram podignut za vreme vladavine Nemaniča (XII vek). U arhitekturi crkve dominiraju klasični romanički elementi.

Obala grada prošarana je sićušnim uvalama koje se glatko pretvaraju u šljunčane plaže. Glavna plaža Đenovići proteže se u dužini od 270 m. Preovlađuju šljunkovite i betonirane površine.

Dio obalnog pojasa je na raspolaganju domaćim hotelima. Turistima nude dodatne usluge i naplaćuju ih. Za sjedenje na vlastitoj prostirci, bolje je odabrati općinski dio plaže.

Đenovići imaju brojne riblje restorane i kafiće. U susjedstvu rade prehrambene i druge trgovine.

Šetajući gradom, možete vidjeti nekoliko plaža na kojima se lokalno stanovništvo opušta. Takve plaže sastoje se od betoniranih dijelova. I opremljeni su samo stepenicama koje vode do vode.

Svakog februara na području grada održava se Praznik mimoze. Svečana manifestacija počinje u Đenovićima. Međutim, njegov glavni zabavni dio odvija se u susjednim gradovima.

Festival se održava već 40 godina. Od velikog je značaja za lokalno stanovništvo. Sada ga pohađaju crnogorske i zapadne estradne zvijezde.

28 - Ponude
Sortiraj po:

Uporedite objekte

Uporedi
Поиск
Ostale značajke