Bankovni depoziti u Crnoj Gori povećani su za milijardu eura

Bankovni depoziti u Crnoj Gori povećani su za milijardu eura

Ključ bankarski pokazatelji, zahvaljujući povjerenju u bankarski sistem, dostigla je istorijski maksimum, a depoziti su u prošloj godini porasli za više od milijardu eura, rekao je čelnik Centralne banke (CBCG) Radoje Žugić.

On je na sastanku sa šeficom regionalne kancelarije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za Zapadni Balkan Stephanie Eble rekao da je procenat novoodobrenih kredita prošle godine povećan za 31,5 odsto u odnosu na 2021. godinu.

Na sastanku je razgovarano o opštoj ekonomskoj situaciji u Crnoj Gori sa posebnim osvrtom na bankarski sektor, kao i o predstojećoj reviziji Kodeksa transparentnosti politike CBCG.

“Žugić je upoznao Eblu sa mjerama koje CBCG preduzima u cilju daljeg jačanja finansijske stabilnosti zemlje, kao što su preduzimanje adekvatnih mjera u cilju ublažavanja uticaja nepovoljne ekonomske situacije, podsticanje banaka da podrže domaću privredu, te jačanje nadzornih kapaciteta, “, navodi se u saopštenju. saopštenje za javnost CBCG.

Able je pozdravio aktivnosti i inicijativu Centralne banke Crne Gore da izvrši procjenu transparentnosti svojih politika, koju će MMF sprovesti u junu.

Sagovornici su se saglasili da će revizija doprinijeti implementaciji najviših međunarodnih standarda transparentnosti od strane CBCG i jačanju dijaloga sa spoljnom javnošću, uključujući najviše državne i međunarodne institucije, medije i nevladin sektor.

Uporedite objekte

Uporedi