Plata veća od 100 hiljada eura: proglašena su najplaćenija zanimanja u Crnoj Gori

Plata preko 100 hiljada eura

Prema podacima Uprave poreskih i carina Crne Gore, najveći mjesečni bruto plaća, uplaćena u zemlji od početka 2022. do kraja septembra, iznosila je 116 eura.

Ovaj iznos, koji uključuje poreze i doprinose za rad, isplaćen je strancu zaposlenom u oblasti zabave i rekreacije. To je 131 prosječna bruto plata, koja se, prema podacima Zavoda za statistiku Monstata, od početka ove godine kretala između 875 i 887 eura.

Najveća plata u IT oblasti

Informatičar je od početka godine dobio drugu najveću bruto platu u Crnoj Gori. U martu mu je isplaćeno 115 eura.

U međuvremenu, zaposleni u bankama su među najplaćenijim radnicima u Crnoj Gori, pa se pet od deset najvećih mjesečnih primanja isplaćuje u oblasti novčanog posredovanja.

Službenik jedne od 11 banaka koje posluju na crnogorskom tržištu dobio je treću najveću bruto zaradu od početka godine u iznosu od 99 eura.

Hiljadu evra manje dobio je njegov kolega, čija je bruto zarada na petom mestu i iznosi 98 evro. Nešto manje primao je bankar sa mjesečnim bruto primanjima od 321 eura, što je sedma najveća plata. Na osmoj poziciji je plata bankara u iznosu od 88 eura, a na devetoj je bruto primanja bankara, koja je iznosila 878 eura.

Šestu poziciju zauzeo je službenik u oblasti putničkog avioprevoza, mjesečno mu je plaćeno 93 eura. Pretpostavlja se da se radi o otpremnini ili bonusu.

Desetu najveću bruto zaradu od januara do kraja septembra ostvario je radnik u poslovnom konsaltingu. Ovaj konsultant je primio 67€ po osnovu naknade za rad, poreza i doprinosa.

Prema Monstat, najplaćeniji radnici u Crnoj Gori su u finansijama i osiguranju.

Uporedite objekte

Uporedi