Investitor planira da odustane od izgradnje hotela na Luštici

Investitor planira da odustane od izgradnje hotela na Luštici

Ministar finansija Aleksandar Damjanovič obavijestio je javnost na početku redovne sjednice Vlade da je North Star poslao obavještenje o raskidu ugovora o zakupu zemljišta za izgradnju hotela Ritz Carlton (Marriott) na Luštici, čiju je izgradnju planirala kuvajtska vladajuća porodica.

“S obzirom na aspekte ugovora, odmah smo formirali tim i sredinom avgusta dali odgovor, gde smo pozvali predstavnike i vlasnike North star da vide koji su problemi u direktnom dogovoru, i kao rezultat toga da pokušamo da nađemo rješenje u korist nacionalnih interesa, interesa turizma i interesa investitora”, rekao je Damyanovich.

Kompanija je, dodao je, pozvala početkom septembra da razgovaraju o tom pitanju van Crne Gore.

„Dat je odgovor u kojem su vlasnici North Stara ponudili da se sagleda šta su problemi i pokuša se naći rješenje u korist interesa Crne Gore“, dodao je ministar.

Dogovori o zakupu državnog zemljišta na Luštici

Konzorcij North Star i Equest Capital Limited Jersey platio je nešto manje od četiri miliona eura za zakup gotovo pola miliona kvadratnih metara javnog zemljišta na Luštici. Zakup je na period od 10 godina, odnosno do 26.

U septembru 2009. godine, Vlada je sa konzorcijumom potpisala dugoročni ugovor o zakupu zemljišta uz obavezu izgradnje, razvoja i upravljanja ekskluzivnim turističkim kompleksom, koji je stupio na snagu u avgustu 2013. godine, kada je potpisan Protokol o njegovoj pravnoj snazi. Protokol je potpisan, ali realizacija ovih investicija još nije počela. U avgustu 2013. godine potpisan je prvi aneks ugovora kojim je utvrđena obaveza investitora da u prvoj fazi projekta u narednih pet godina uloži 141,8 miliona eura. Drugi aneks, koji je predložen 2017. godine, snižava trošak investicije prve faze na 80 miliona, sa novim rokom od pet godina, i navodi da "ugovorne strane nisu ispunile svoje obaveze iz glavnog ugovora". Drugim zahtjevom Vlada i opština Herceg Novi su se obavezale da će obezbijediti infrastrukturu (struja, voda i saobraćaj) na mjestu gdje će se kompleks graditi.

Obaveza investitora iz aplikacije je da minimalna investiciona obaveza bude 80 miliona eura za prvu fazu projekta i još 130 miliona nakon ispunjenja minimalnih investicionih obaveza, kao i da plati akontaciju zakupnine od dva miliona eura. Investitor je platio zakupninu za prvih 10 godina zakupa, odnosno za period do 26. avgusta 2023. godine, u skladu sa ugovorom, u iznosu od 3 eura. Takođe, isplatio je sredstva po osnovu ugovorne kazne zbog kašnjenja u izdavanju garancije za dobro izvršenje posla u iznosu od 934 eura. Prema Aneksu II, investitor je uplatio i avans u dvije jednake rate za ukupno dva miliona eura. To je bio preduslov za vraćanje projektnoj kompaniji ranije isporučene garancije za dobro izvršenje posla u iznosu od milion eura.

Vlada i Opština Herceg Novi su se drugim aneksom ugovora obavezali da će obezbijediti opštu infrastrukturu i priključak na gradilište u skladu sa prostorno planskom dokumentacijom i iskazanim potrebama investitora najkasnije do predviđenog dana. Napomenuto je i da će se u slučaju kašnjenja u ugovorenim rokovima realizacija minimalnih investicionih obaveza produžavati srazmjerno dinamici izgradnje infrastrukture na licu mjesta.

U cilju realizacije projekta formirana je koordinaciona grupa za ispunjavanje obaveza predviđenih drugim aneksom, u koju su uključeni predstavnici Kabineta predsjednika Vlade, ministarstava turizma i finansija, opština Herceg Novi i Tivat, dr. preduzeća za upravljanje morskim resursima Crne Gore, elektroprenosnim sistemom i elektrodistribucijom Crne Gore (CGES, CEDIS) i Northstar.

Uporedite objekte

Uporedi